Amsterdam

Για τους λάτρεις της τέχνης, του σεξ και της κάνναβης…

Το Άμστερνταμ είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη. Τα κανάλια, πλαισιωμένα με δενδροστοιχίες και κτίρια που διατήρησαν την αρχιτεκτονική και την προσωπικότητά τους στο πέρασμα των αιώνων, δίνουν στην πόλη μια μοναδική γοητεία.

Αξίζει να δείτε το Χρηματιστήριο, το Εθνικό Μουσείο που στεγάζει αριστουργήματα Φλαμανδών ζωγράφων, το σπίτι του διάσημου ζωγράφου Ρέμπραντ, το μουσείο Βαν Γκογκ, τα κανάλια, ένα αδαμαντοκοπείο και την όαση λουλουδιών και φυτών Hortus Botanicus.

Για τις αγορές σας επισκεφτείτε στο κέντρο της πόλης τα μεγάλα καταστήματα και τις μικρές μπουτίκ στις οδούς Leidsestraat, Kalverstraat, Neuwedijk, Danmrak. Τα μικρά δρομάκια μεταξύ των κεντρικών καναλιών έχουν επίσης πολλά μικρά καταστήματα με διάφορα είδη. Μπορείτε να αγοράσετε από αντίκες, διαμάντια και πορσελάνες μέχρι σοκολάτες.

Το Άμστερνταμ, η πόλη όπου άναψε για πρώτη φορά στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ο Βωμός κατά την τελετή έναρξης των Αγώνων του 1928, είναι πόλη που έχει να δείξει πολλές διαφορετικές όψεις, εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους: το μεγαλόπρεπο και το παρακμιακό, τις τουλίπες και την κάνναβη, τις κοσμοπολίτικες εικόνες και τα αθάνατα αριστουργήματα των Ρέμπραντ και Βαν Γκογκ.

Το μεγαλείο της τέχνης

Για τους λάτρεις της Τέχνης, το Άμστερνταμ έχει να προσφέρει μεγάλη και εντυπωσιακή ποικιλία: το Βασιλικό Μουσείο («Ρέικς»), το σπίτι του Ρέμπραντ που είναι και αυτό μουσείο, το Μουσείο «Βαν Γκογκ» και το «Στέντελιχ», το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου ενδεχομένως θα αναθεωρήσετε τις απόψεις σας για το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Ατυχώς, το Stedelijk Museum είναι κλειστό για ανακαίνιση μέχρι τον Απρίλιο του 2006.

Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε επίσης μουσείο του σεξ, της μπίρας, του κινηματογράφου ή της φωτογραφίας. Επιβεβλημένο θεωρείται ένα πέρασμα από το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό, στην Νταμ Σκουέαρ, όχι μόνο γιατί θα ταξιδέψετε στο χρόνο και σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσω σημαντικών μορφών της Ιστορίας και της Τέχνης, αλλά και γιατί θα ζήσετε ένα πολυθέαμα που θα σας διηγηθεί μέσω του προστάτη της πόλης, Αγίου Νικολάου, την ιστορία του Άμστερνταμ.

amsterdam-02


Rijksmuseum

Αποτελεί το «θησαυρό των Ολλανδών» και είναι το μεγαλύτερο μουσείο για την τέχνη και την ιστορία της χώρας. Είναι χωρισμένο σε ξεχωριστά τμήματα για τη Ζωγραφική, τη Γλυπτική και τις Εφαρμοσμένες Τέχνες, την Ασιατική Τέχνη και την Ολλανδική Ιστορία. Θα δείτε μεταξύ άλλων έργα των Vermeer, Frans Hals, Jan Steen και φυσικά του Rembrandt.

Van Gogh Museum
Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα βρείτε συγκεντρωμένα τόσα πολλά έργα του διάσημου ζωγράφου. Η συλλογή αριθμεί 200 εξαιρετικά έργα σε καμβά, 500 σχέδια και 700 γραπτά έγγραφα. Τα εκθέματα χωρίζονται σε τρεις ενότητες: στη συλλογή Van Gogh, στα έργα άλλων ζωγράφων και στη Συλλογή έργων που αφορούν στην ιστορία του Μουσείου. Το συνολικό έργο του ζωγράφου εμφανίζεται με χρονολογική σειρά πέντε περιόδων και σε συνάρτηση με τους τόπους όπου μεγαλούργησε.

Anne Frank
Στο κέντρο του Άμστερνταμ βρίσκεται και το σπίτι της Άννας Φράνκ, η «κρυψώνα», όπου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έγραψε το περίφημο ημερολόγιό της. Το ίδρυμα, που ιδρύθηκε στη μνήμη της το 1957, έσωσε το σπίτι από κατεδάφιση το 1960 και το μετέτρεψε σε μουσείο, το οποίο έχουν επισκεφθεί εκατομμύρια άνθρωποι από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου.

Living Tomorrow
Ένα εντελώς διαφορετικό αλλά εξίσου εντυπωσιακό θέαμα παρουσιάζεται στο «Σπίτι και το Γραφείο του Μέλλοντος», στη λεωφόρο Arena. Ανακαλύψτε με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο τον τρόπο ζωής και εργασίας του μέλλοντος! Να τονίσουμε ότι αξίζει να το δείτε και μόνο για τη φουτουριστική κατασκευή του αλλά και για το «Καφέ του Μέλλοντος» (Cafe of the Future), που σαν χαμαιλέοντας παίρνει διαφορετικές όψεις!

Η «Βενετία του Βορρά»
Το Άμστερνταμ, όπως και ολόκληρη η χώρα, είναι κάτω από το επίπεδο της θάλασσας (εξ ου και η ονομασία «Κάτω Χώρες»). Περπατώντας στους δρόμους θα διαπιστώσετε ότι το υπέδαφος είναι άμμος και φερτά υλικά από τον ποταμό. Το λέει άλλωστε και η ετοιμολογία της λέξης Άμστερνταμ, που σημαίνει το φράγμα – dam – πάνω στον ποταμό Άμστελ. Δείτε τα κτίρια που γέρνουν συνήθως προς το πλάι και επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τη «Βενετία του Βορρά», προσθέτοντας μια ακόμη μοναδικότητα σε αυτή την πόλη των ιδιαιτεροτήτων.

amsterdam-03

Τα κανάλια
Βγαίνοντας για λίγο έξω από τα όρια της πόλης και με κατεύθυνση προς τα βόρεια, προς τη θάλασσα, θα καταλάβετε πώς ο άνθρωπος μπόρεσε να δαμάσει τη φύση και να δημιουργήσει στην κυριολεξία αυτή τη χώρα σε μεγάλο βαθμό, χάρη στα τεχνητά φράγματα που ανακόπτουν την ορμή του υγρού στοιχείου. Τα κανάλια του Άμστερνταμ έχουν και αυτόν τον σκοπό, καθώς μπορούν να κλείνουν και να ελέγχουν έτσι τη στάθμη των υδάτων. Υπάρχουν τρία βασικά και δεκάδες μικρότερα κανάλια, που αναπτύσσονται κυκλικά γύρω από το κέντρο, με επίκεντρο το μεγαλόπρεπο ποταμό Άμστελ. Πρόκειται για το Κάιζερκραχτ (κανάλι του Κάιζερ), το Πρίνσενκραχτ (κανάλι του Πρίγκιπα) και το Χέρενκραχτ (κανάλι των Κυρίων, δηλαδή των ανδρών). Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και αποτελούν το κυριότερο αξιοθέατο της πόλης, μαζί φυσικά με τις γέφυρες που το βράδυ φωτίζονται δίνοντας έναν άλλο τόνο στο Άμστερνταμ. Μία κρουαζιέρα σε ένα από τα 110 κανάλια είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για να ανακαλύψετε τις ομορφιές του Άμστερνταμ. Επιλέξτε τη σύντομη που διαρκεί μόλις μία ώρα, χαλαρώστε με την  τετράωρη που συμπεριλαμβάνει και δείπνο ή απολαύστε τη νυχτερινή θέα της πόλης εν πλω κάτω από το ρομαντικό φως των κεριών.

Σεξ και κάνναβη
Φυσικά το Άμστερνταμ είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο για το σεξ και για τα φημισμένα coffee shops, που βέβαια καμία σχέση με τον καφέ δεν έχουν, αφού οι πελάτες μπορούν να δοκιμάσουν κάνναβη σε συγκεκριμένη κατά το νόμο ποσότητα. Οι εικόνες των sex shops σε κάθε δρόμο, οι «βιτρίνες», όπου το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου διαφημίζεται «ζωντανά» και τα σχετικά ζωντανά σόου είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές. Εν κατακλείδι το Άμστερνταμ είναι η πόλη των καναλιών, του σεξ, της κάνναβης της τέχνης και της ομίχλης που τη σκεπάζει μέρα νύχτα σαν προστατευτικός μανδύας. Η τελική επιλογή για το τι θα δείτε και τι θα απολαύσετε σ’ αυτήν την πόλη είναι μόνο δική σας.

γράφει η Ευαγγελία Μητσακοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*