ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ – ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αλόννησος…

ένας προορισμός απαράμμιλης φυσικής ομορφιάς, που τα υψώματα των λόφων της ατενίζουν με ποιητική απόσταση το Αιγαίο, προσδίδοντας την αισθητική μιας μακρινής και νοσταλγικής μυθοπλασίας. Η Χώρα κτισμένη με παλιές πέτρινες παρακαταθήκες αποπνέει την μαγεία ενός λησμονημένου παραμυθιού, καθώς οι παραδόσεις του νησιού, θέλουν να περπατούν στα γραφικά σοκάκια της, μάγγισες μιας μοναχικής διαδρομής προς το απροσπέλαστο. Οι θρύλοι και οι ξεχασμένες ιστορίες αγγίζουν μέσα από την αύρα των γεωγραφικών ανέμων τις περιηγήσεις στο τοπίο. Περιηγήσεις που καταλήγουν τις περισσότερες φορές σε πανέμορφες παραλίες με καταγάλανα νερά. Μια ανταμοιβή μακριά από κάθε υλική ματαιοδοξία, που η αλήθεια της ορίζει στιγμιαία το βλέμμα μας και απομακρύνει την κούραση μάταιων αξιών.
enter

allon15

enter

Ένα πραγματικό αλλά και εσωτερικό ταξίδι μέσα στην απεραντοσύνη της φυσικής ομορφιάς και της μεταφυσικής αμφισβήτησης.
Ζωγραφισμένοι μικροί οικισμοί παρεμβάλλονται μέσα  στο καταπράσινο τοπίο, αγναντεύοντας το πέλαγο καθώς τα βήματα μας απολαμβάνουν φυσικά μονοπάτια εξερευνήσεων.
Το γραφικό λιμάνι του νησιού κτισμένο πάνω σε βράχους καθρεφτίζεται σε πεντακάθαρα νερά και υποδέχεται τον επισκέπτη με την φιλόξενη ματιά ενός γαληνεμένου τοπίου.
Επισκεφθείτε ανεπιφύλακτα την Αλόννησο και εξερευνήστε τις ομορφιές της απολαμβάνοντας όχι μόνο την αισθητική της αλλά και τις ντόπιες γεύσεις της, σαν έναν μεθυστικό συνδυασμό που αποπνέει ένα παλιό καλό κρασί που έμεινε για πολλά χρόνια στο πιο προσεγμένο κελλάρι.

enter

Ονομασία

Το όνομα Αλόννησος δόθηκε επί Όθωνα, το 1838, με πρόταση του τότε Υπουργείου Εσωτερικών σε αντικατάσταση του προηγουμένου ονόματος Λιαδρόμια ή Ηλιοδρόμια, όπως αναφέρεται στη Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1828. Από μετέπειτα έρευνα αυτό διαπιστώθηκε ως λάθος δεδομένου ότι κατά την αρχαιότητα ήταν άλλη η Αλόννησος. Παρά ταύτα αυτό δεν άλλαξε και το όνομα παραμένει ως έχει για τη συγκεκριμένη νήσο, όπου κατά τους αρχαίους Έλληνες λέγονταν «Ίκος».

 

allon16

enter

Το προηγούμενο όνομα (η) Λιαδρόμια πολλοί υποστηρίζουν ότι προέρχεται από παραφθορά του «Διαδρόμια», αντίστοιχο με τα Διαπόρια, με τη διαφορά ότι το πρώτο φέρεται ως θηλυκού γένους, ενώ το δεύτερο ουδέτερου…

 

Ιστορία

Ίχνη προϊστορικής κατοίκησης που ανάγονται στην Παλαιολοιθική εποχή έχουν εντοπισθεί στην Αλόννησο. Σε πολλά σημεία της νοτιοανατολικής κυρίως πλευράς της νήσου, μεταξύ των οποίων η χερσόννησος Κοκκινόκαστρο και η νησίδα Μικρό Κοκκινόκαστρο, οι θέσεις Λεπτός Γιαλός, Γλύφα κ.α, διαπιστώνεται η παρουσία ευρημάτων που χρονολογούνται από τη Μέση Παλαιολιθική έως και τη Μεσολιθική εποχή. Κατάλοιπα εγκαταστάσεων υπάρχουν στη νησίδα Μικρό Κοκκινόκαστρο και αλλου, ενώτάφος της γεωμετρικής περιόδου βρέθηκε στη βόρεια πλευρά της νήσου, στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος, από τον οποίο πιθανόν προέρχεται μία ακέραιη οινοχόη με γραπτή διακόσμηση. Στους ιστορικούς χρόνους ήταν «δίπολις» σύμφωνα με τον Σκύλακατο τον Καρυανδέα. Η μια πόλη βρισκόταν στη χερσόννησο Κοκκινόκαστρο, όπου σώζεται τμήμα τείχους κλασικών χρόνων. Η άλλη πόλη τοποθετείται στη θέση Άγιος Ιωάννης, κοντά στο Παλίο Χωριό της Αλοννήσου, όπου δεν υπάρχουν ορατά ίχνη κτισμάτων, έχει εντοπιστεί όμως και εν μέρει ανασκαφεί νεκροταφείο κλασικών χρόνων. Αρκετές ακόμα κώμες, οχυρωμένες αγροικίες με στρογγυλούς πύργους και άλλες αγροτικές εγκαταστάσεις κλασικών, κυρίως αλλά και ελληνιστικών χρόνων, εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της κεντρικής και βόρειας πλευράς της Αλοννήσου, όπως στις θέσεις Ράχες, Καστράκι, Καρμπίτσες και άλλες. Στο τέλος των ελληνιστικών χρόνων φαίνεται ότι η Ίκος έχει περιπέσει σε μαρασμό. Σύμφωνα με μαρτυρία του Φιλόστρατου, γύρω στα τέλη του 2ου και στις αρχές του 3ου αι.μ.Χ. ολόκληρη η νήσος αποτελούσε έναν απέραντο αμπελώνα που βρισκόταν στην κατοχή του Πεπαρήθιου αμπελουργού Ύμναιου.

enter

allon14

enter
Στην Αλόννησο ο επισκέπτης έχει το προνόμιο να βρεθεί κάθε μέρα και σε διαφορετική παραλία. Πανέμορφες και περήφανες δεσπόζουν και στις δύο πλευρές του νησιού, προσφέροντας ανάλογα με την διάθεση του ταξιδευτή άλλες στιγμές ησυχία και απόλυτη επαφή με την πλούσια σε βλάστηση φύση και άλλες μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα για κάθε επιλογή.
Καταγάλανα νερά κυριαρχούν μέσα σε αμμουδιές και βραχώδεις σπηλιές Αναφέρουμε κάποιες από αυτές προκειμένου να τις γνωρίσετε. Μεγάλος Μουρτιάς και Μικρός Μουρτιάς, Γυάλια, Κοκκινόκαστρο, Τζώρτζη Γυαλό, Λευτός Γυαλός, Χρυσή Μηλιά, Άγιος Δημήτρης, Βύθισμα, Μεγάλη Άμμος…

 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟm

allon17

Η ΜΟm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας ιδρύθηκε το 1988 ως Ελληνική, μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική Περιβαλλοντική Οργάνωση. Στόχοι της ΜΟm είναι η διατήρηση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος μέσα από την μελέτη της βιολογίας, οικολογίας και συμπεριφοράς της Monachus monachus και την προστασία της με κάθε νόμιμο μέσο. Τις δράσεις της MOm που έχουν ως άξονες την έρευνα στο πεδίο, την ίδρυση και  διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών, το Δίκτυο Συλλογής Πληροφοριών και Διάσωσης, την λειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης και ιδιαίτερα την Eνημέρωση και Eυαισθητοποίηση του κοινού, υποστηρίζουν περισσότεροι από 6.500 υποστηρικτές και μέλη.

Η MOm στηρίζεται στη υποστήριξη και βοήθεια όλων.
Επικοινωνήστε στο τηλ. 210 5222 888, στο fax. 210 5222 450
στο e-mail: info [at] mom.gr ή περιηγηθείτε στον δικτυακό της τόπο www.mom.gr

 

Η Μεσογειακή φώκια ή Φώκια η Μοναχός
(Monachus monachus)

Η Μεσογειακή Φώκια ή Φώκια η Μοναχός (Monachus monachus), το πιο απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη. Από τα μεγαλύτερα είδη φωκών στον κόσμο, η Μεσογειακή Φώκια έχει μήκος γύρω στα 2.5 μέτρα και ζυγίζει περίπου 300 κιλά. Τα νεογέννητα έχουν μήκος 1 μέτρο και ζυγίζουν 15-20 κιλά. Επειδή ο αναπαραγωγικός κύκλος διαρκεί περίπου 12 μήνες (10 μήνες κύηση και 6-8 εβδομάδες γαλουχία) και γεννά ένα μόνο μικρό, ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι αργός. Μπορεί να φτάσει σε ηλικία και τα 45 χρόνια.  Η φώκια μοναχός τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία ψαριών καθώς και με χταπόδια, καλαμάρια κ.α. και για να βρει την τροφή της, μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις.

allon18

Η σχέση φώκιας-ανθρώπου είναι μερικές φορές ανταγωνιστική. Στην Ελλάδα, απειλές για την επιβίωση της Μεσογειακής Φώκιας, όπως η ηθελημένη θανάτωση και η μείωση της διαθέσιμης τροφής σχετίζονται με την αλιεία. Ο πληθυσμός της έχει μειωθεί σημαντικά και το είδος απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Οι σημαντικότεροι πληθυσμοί μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί στην Αλόννησο, την Κίμωλο και την Β. Κάρπαθο.


ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ – Β.ΣΠΟΡΑΔΩΝ (ΕΘΠΑΒΣ)
Ένα νησιώτικο σύμπλεγμα απαράμιλλης ομορφιάς

Ακολουθώντας τη ρότα των αρχαίων Αργοναυτών και αφήνοντας πίσω μας την αρχαία Ιωλκό, τη σημερινή πόλη του Βόλου, συναντάμε το πανέμορφο νησιωτικό σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων. Η Αλόννησος είναι το τρίτο στη σειρά μεγάλο νησί των Β. Σποράδων. Έχει σχήμα επίμηκες, μήκος 10,5 ναυτικά μίλια περίπου και καταλαμβάνει επιφάνεια 62 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η νότια και ανατολική πλευρά της  έχει χαμηλό και ομαλό ανάγλυφο και σχηματίζει πλήθος από θαυμάσιες παραλίες, με λεπτά βότσαλα και άμμο. Η βόρεια και δυτική πλευρά του νησιού, αντίθετα, έχει μια άγρια ομορφιά, αποτέλεσμα του συνδυασμού των απόκρημνων ακτών, της βλάστησης και των καταγάλανων νερών του Αιγαίου. Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε 2.800 κατοίκους περίπου.

Προς τα βόρεια και ανατολικά της Αλοννήσου απλώνεται ένας αριθμός από ακατοίκητα μικρότερα νησιά και βραχονησίδες. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η Περιστέρα, οι Δύο Αδελφοί, τα Σκάντζουρα, η Κυρα-Παναγιά, τα Γιούρα, η Ψαθούρα και το Πιπέρι.

Η Αλόννησος μαζί με τα παραπάνω ερημονήσια συνθέτουν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα απαράμιλλης ομορφιάς, γι’ αυτό, από το 1992, η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, το πρώτο της Ελλάδας.

Σκοποί και φιλοσοφία της ίδρυσης της διεθνούς σημασίας προστατευόμενης αυτής περιοχής είναι:

  • Η προστασία, η διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου.
  • Η  προστασία ενός από τους σημαντικότερους βιότοπους της Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, θηλαστικού από τα περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση στον κόσμο.
  • Η  αποτελεσματική προστασία του οικοσυστήματος των Β. Σποράδων, μοναδικού για την πολύπλευρη αξία του (βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, παιδαγωγική).

Το Θαλάσσιο Πάρκο δεν αποτελεί μία «κλειστή» προστατευόμενη περιοχή. Είναι μία εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή 2.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί, ακολουθώντας πάντα τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί για την προστασία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος. Η περιοχή εποπτεύεται από ταχύπλοα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και το ταχύπλοο σκάφος «ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ» της MOm/Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, η οποία σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και τις Λιμενικές Αρχές εκπονεί πρόγραμμα φύλαξης και ενημέρωσης στο θαλάσσιο Πάρκο.


ΜΟm & Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.)

Στόχοι
Το 1992 και μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες της MOm αλλά και άλλων φορέων και  πολιτών, ιδρύθηκε το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της χώρας μας στην περιοχή Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων. Κύριος στόχος της δημιουργίας του Πάρκου είναι η προστασία ενός από τους σημαντικότερους εναπομείναντες σε παγκόσμιο επίπεδο πληθυσμούς Μεσογειακής φώκιας και παράλληλα η συνολική προστασία του οικοσυστήματος της νησιωτικής αυτής περιοχής, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου αποτελεί φυσικά και ο άνθρωπος. Η ΜΟm συνέβαλλε και συμβάλλει καθοριστικά όχι μόνο στο σχεδιασμό και την ίδρυση του Πάρκου, αλλά και στην οργάνωση και τη λειτουργία του.

allon21

 

Πώς γίνεται
Οι άνθρωποι της ΜΟm από την ημέρα της ίδρυσης του Πάρκου, κρίναμε ότι η επιτήρηση της εφαρμογής των ρυθμίσεων του Πάρκου και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών της Αλοννήσου, είναι άμεσες προτεραιότητες. Έτσι, αποφασίσαμε να προτείνουμε στην ελληνική πολιτεία ένα πρόγραμμα ενεργούς επιτήρησης της προστατευόμενης περιοχής με παράλληλη ενημέρωση των φορέων και των πολιτών (ευρύ κοινό, επισκέπτες και κάτοικοι της περιοχής). Το πρόγραμμα φύλαξης του Πάρκου πραγματοποιείται από το 1990 με το ταχύπλοο σκάφος της MOm «ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ», με πλήρωμα τρεις (2 μόνιμοι και ένας εποχιακός) έμπειρους Αλοννήσιους χειριστές και σε συνεργασία με το ΥΕΝ και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το σκάφος, είναι εξοπλισμένο με κατάλληλα όργανα για την αποτελεσματική πλεύση του και τον εντοπισμό σκαφών τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας. Οι περιπολίες πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ η ομάδα φύλαξης, βρίσκεται σε ετοιμότητα σε 24ωρη βάση ώστε να επέμβει σε οποιαδήποτε κλήση σχετικά με παράνομη δραστηριότητα. Παράλληλα, μέσω των Κέντρων Πληροφόρησης οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώνονται για κάθε θέμα σχετικό με την προστατευόμενη περιοχή.

Τι έχουμε πετύχει
Η εφαρμογή για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο ενός συστήματος επιτήρησης μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, η ελαχιστοποίηση των παραβάσεων και η αύξηση του αριθμού των γεννήσεων των φωκών στον Πυρήνα του Πάρκου, η αποδοχή της ιδέας από την ελληνική κοινή γνώμη και τους κατοίκους της περιοχής, η θεσμοθέτηση της ίδρυσης του Φορέα Διαχείρισης το Σεπτέμβριο του 2003 για τη περιοχή και η συμμετοχή της MOm ως περιβαλλοντική οργάνωση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, περιγράφουν πολύ επιγραμματικά αυτά που με πολύ κόπο και προσπάθεια έχουν επιτευχθεί τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια στη περιοχή Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Β Σποράδων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*